Christers funderingar

Christers funderingar

Om bloggen

Funderingar kring frågor som jag stöter på genom mina kontakter med personer i min närhet som har olika typer av funktionshinder.

Utsatt för kortbedrägeri mitt i julhandeln!

Teknik för alla?Posted by Christer Johansson Fri, January 13, 2012 12:27:49

Igår kollade jag alla transaktioner under december månad i min internetbank. Till min stora fasa upptäckte jag att någon obehörig hade gjort en betalning med mitt betalkort.
Strax före jul hade skurken gjort en betalning i Stockholm på 500 kr. Jag är säker på att både jag och mitt betalkort befann oss i Örebro den aktuella dagen.

Direkt ringde jag till min bank för att anmäla bedrägeriet och blev då upplyst om att det ibland kan hända att det som står i kontoutdraget kan vara ”lite kryptiskt” och jag ombads tänka efter om det kanske var jag själv som använt mitt kort i alla fall.

Mycket riktigt! Efter en lång stunds funderande kom jag på att jag i brist på julklappsfantasi hade köpt ett presentkort i gallerian Vågen i Örebro.

Nu funderar jag på varför inte MasterCard kräver att företaget som tar emot pengarna anger ett begripligt mottagarnamn så att kunden inte ska behöva misstänka att han har blivit utsatt för ett bedrägeri.
Man kunde exempelvis ha angivit platsen för betalningen som ”Presentkortautomat Sverige” i stället för det kryptiska ”CENTRUMLEDNINGSBOLAG Stockholm”.

Då hade i alla fall även jag direkt förstått att jag inte blivit utsatt för ett brott.