Christers funderingar

Christers funderingar

Om bloggen

Funderingar kring frågor som jag stöter på genom mina kontakter med personer i min närhet som har olika typer av funktionshinder.

Varför gratis parkering?

ÅsikterPosted by Christer Johansson Fri, January 13, 2012 01:54:31

Jag deltog häromdagen vid ett informationsmöte anordnat av DHR om vilka regler som gäller när det gäller parkeringstillstånd för rörelsehindrade i Örebro Kommun.

Under detta möte ställde jag frågan varför den som har ett sådant tillstånd inte behöver betala någon parkeringsavgift. Avgiftsfriheten gäller även på alla andra vanliga parkeringsplatser som ägs av Örebro Kommun.

Frågan var inte ett dugg populär bland de deltagande tillståndsinnehavarna. Jag fick mig förklarat att orsaken till avgiftsbefrielsen har sin grund i att parkeringsautomaterna inte är tillgängliga för rullstolsburna. Frågan är om detta fortfarande gäller nu när det även är möjligt att betala avgiften via telefon eller sms.

Idag är parkeringstillstånden åtråvärda inte enbart därför att de gör det möjligt för en rörelsehindrad bilförare att parkera på en särskild handikapplats nära sitt resmål utan också därför att tillståndet innebär en ekonomisk förmån som blir allt större i takt med att parkeringsavgifterna höjs i Örebro City.

Jag kan inte förstå varför parkering med tillstånd ska vara avgiftsfri. Det viktiga är väl att tillståndet ger en exklusiv rätt att få parkera på de särskilda parkeringsplatserna för rörelsenedsatta.