Christers funderingar

Christers funderingar

Om bloggen

Funderingar kring frågor som jag stöter på genom mina kontakter med personer i min närhet som har olika typer av funktionshinder.

Kortbetalning för dyrt för Landstinget!

ÅsikterPosted by Christer Johansson Sat, January 14, 2012 13:03:48

På Landstingets hemsida kan man läsa följande om betalning av patientavgifter:
"Betalning
Din patientavgift betalar du oftast i samband med besöket. Vi vill gärna att du betalar med kort, men det går också bra med kontanter.
"


Detta gäller inte vid ett avgiftsbelagt (80 kr) besök på Centrum för Hjälpmedel. Där var man tidigare tvungen att betala med kontanter alternativt få en faktura hemsänd i efterhand.
Jag har vid kontakt med ledningen för CFH efterlyst att man ska införa en möjlighet till kortbetalning på samma sätt det som gäller inom övriga vården.
Beskedet har varit att man på CFH har för liten omsättning för att det ska motivera kostnaderna för installation av en kortbetalningsterminal.
Sedan en tid har man nu i stället tagit bort möjligheten att betala kontant och fakturerar alla besök med 80 kr utan särskild faktureringsavgift.
Eftersom avgiften ingår i högkostnadsskyddet måste man nu efter betalning av en faktura göra ett extra besök på CFH eller annan vårdinrättning för att få sitt högkostnadskort stämplat med 80 kr mot uppvisande av kvitto på fakturabetalningen. Detta är en mycket omständig procedur för ”kunden” vilket troligen i de flesta fall innebär att kortet aldrig stämplas.


Nu funderar jag på: Varför gäller inte generella regler för hur man betalar egenavgiften inom vården?


Som skattebetalare kan jag dessutom inte låta bli att fundera över om det verkligen kan vara kostnadseffektivt att skicka ut fakturor på 80 kr.
Kanske vore det mest kostnadseffektiva i så fall att helt ta bort besöksavgiften eftersom det fakturerade beloppet knappast ens kan betala vad faktureringen kostar i administrativt arbete .

Utsatt för kortbedrägeri mitt i julhandeln!

Teknik för alla?Posted by Christer Johansson Fri, January 13, 2012 12:27:49

Igår kollade jag alla transaktioner under december månad i min internetbank. Till min stora fasa upptäckte jag att någon obehörig hade gjort en betalning med mitt betalkort.
Strax före jul hade skurken gjort en betalning i Stockholm på 500 kr. Jag är säker på att både jag och mitt betalkort befann oss i Örebro den aktuella dagen.

Direkt ringde jag till min bank för att anmäla bedrägeriet och blev då upplyst om att det ibland kan hända att det som står i kontoutdraget kan vara ”lite kryptiskt” och jag ombads tänka efter om det kanske var jag själv som använt mitt kort i alla fall.

Mycket riktigt! Efter en lång stunds funderande kom jag på att jag i brist på julklappsfantasi hade köpt ett presentkort i gallerian Vågen i Örebro.

Nu funderar jag på varför inte MasterCard kräver att företaget som tar emot pengarna anger ett begripligt mottagarnamn så att kunden inte ska behöva misstänka att han har blivit utsatt för ett bedrägeri.
Man kunde exempelvis ha angivit platsen för betalningen som ”Presentkortautomat Sverige” i stället för det kryptiska ”CENTRUMLEDNINGSBOLAG Stockholm”.

Då hade i alla fall även jag direkt förstått att jag inte blivit utsatt för ett brott.


Varför gratis parkering?

ÅsikterPosted by Christer Johansson Fri, January 13, 2012 01:54:31

Jag deltog häromdagen vid ett informationsmöte anordnat av DHR om vilka regler som gäller när det gäller parkeringstillstånd för rörelsehindrade i Örebro Kommun.

Under detta möte ställde jag frågan varför den som har ett sådant tillstånd inte behöver betala någon parkeringsavgift. Avgiftsfriheten gäller även på alla andra vanliga parkeringsplatser som ägs av Örebro Kommun.

Frågan var inte ett dugg populär bland de deltagande tillståndsinnehavarna. Jag fick mig förklarat att orsaken till avgiftsbefrielsen har sin grund i att parkeringsautomaterna inte är tillgängliga för rullstolsburna. Frågan är om detta fortfarande gäller nu när det även är möjligt att betala avgiften via telefon eller sms.

Idag är parkeringstillstånden åtråvärda inte enbart därför att de gör det möjligt för en rörelsehindrad bilförare att parkera på en särskild handikapplats nära sitt resmål utan också därför att tillståndet innebär en ekonomisk förmån som blir allt större i takt med att parkeringsavgifterna höjs i Örebro City.

Jag kan inte förstå varför parkering med tillstånd ska vara avgiftsfri. Det viktiga är väl att tillståndet ger en exklusiv rätt att få parkera på de särskilda parkeringsplatserna för rörelsenedsatta.

Kultur för alla

AktuelltPosted by Christer Johansson Fri, January 13, 2012 01:03:05

Deltog idag i en aktivitet anordnad av föreningen "Alla tillsammans" i Örebro. Denna förening har som mål att genom olika aktiviteter engagera människor som lever ensamma med personlig assistans. Många har ingenting att göra på dagarna eftersom de både saknar arbete och rätt till den dagliga verksamhet som kommunen anordnar för vissa grupper.

Vi träffades i foajén till Örebro Konserthus där vi under ett par timmar "minglade" och blev underhållna bl a med härlig musik och intressanta föredrag om vikten av att engagera sig själv i kulturella aktiviteter.

Ett hjärtligt tack för ett mysigt arrangemang.